Кметът Васил Терзиев: Бонусна система за работещите в транспорта ще има

Очаква се другата седмица да бъде подписано споразумение със синдикатите за въвеждането ? от 1 ноември

"Бонусна система за работещите в транспорта ще има. Столичната община съвестно изпълнява поетите договорки и за нас е важно въвеждането на тази система." Това съобщи кметът на София Васил Терзиев след среща днес с транспортните синдикати. На брифинг пред медии Васил Терзиев информира, че са запознали синдикатите с предложението на Столичната община, което е в изпълнение на договореното, поето по-рано през годината. "Столичната община много съвестно изпълнява поетите ангажименти и се надяваме, че до средата на другата седмица синдикатите ще запознаят своите членове с предложението ни и ще подпишем споразумение за бонусната система, – заяви също столичният кмет.
– Тези наши действия показват колко важен е за нас транспорта на София, – коментира кметът Терзиев. – Ангажирани сме с решаването на проблеми, които са трупани с години, – подчерта Васил Терзиев и заяви, че – успяхме да намерим решение за осигуряването на 21 млн. лева за дофинансиране на транспортните дружества ?Столичен автотранспорт“ ЕАД и ?Столичен електротранспорт“ ЕАД; за увеличение с 15% на заплатите в началото на годината, както и изпълнението на амбициозна програма за подмяна на подвижния състав на градския транспорт с рекордни инвестиции от над 1 млрд. лв.
Очаква се дофинансиране от страна на държавата, която е нужно да изпълни своя ангажимент към София за компенсиране на разходите за градския транспорт, като само за текущата година Столичната община очаква държавни плащания в размер на около 50 млн. лв."

Заместник-кметът по направление ?Транспорт и градска мобилност“ Илиян Павлов уточни, че "Бонусната система, която предлагаме, е изключително справедлива и е едно добро начало, което ще намали разликата в заплатите. Изработена е заедно със синдикатите и работниците и включва техните предложения. В нея има категории, така че по-трудните линии да бъдат по-добре платени. Обвързана е с минималната работната заплата, което е още една добра новина за работещите в транспорта, защото означава, че догодина при промяна на минималната работна заплата автоматично ще бъдат увеличени и бонусите." По думите на Илиян Павлов има направени разчети и за въвеждането и ще бъдат осигурени по 1 млн. лв. на месец. Необходимите средства ще бъдат осигурени през актуализация на бюджета или от икономическата рамка, от бюджета на транспорта. Илиян Павлов припомни, че в подписаното споразумение е посочено, че тя ще бъде въведена до края на годината.

"Ние ще продължим да работим за решаването на истинските проблеми на града. Ние не сме в предизборна кампания, ние сме в кампания да решим истинските проблеми на този град" – каза също Васил Терзиев.

 

 

11.10.2024