Терзиев: Столичният инспекторат увеличи 8 пъти обема на санкционната дейност към почистващи фирми за първите шест месеца

Столичният инспекторат е увеличил 8 пъти обема на санкционната си дейност спрямо почистващи фирми за шестте месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

Наложени са санкции на почистващите фирми в размер на 1 208 748 лв. в сравнение с 145 422 лв. за предходния период.

Постигнатите резултати от Столичния инспекторат показват, че са наложени 3 пъти повече санкции към физически и юридически лица за нарушения на територията на цяла София. Съставени са 3100 акта за установяване на административни нарушения спрямо 1200 за същия период на 2023 г.

Общо 4 пъти е увеличението на постъпленията от наложените глоби с фиш, които са в размер на 148 020 лв. спрямо 34 900 лв. за същия период на 2023 г.

Най-честите нарушения са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, смесване на различните видове отпадъци и замърсяване от строителни дейности, както и нерегламентирано горене на отпадъци на открито.

В денонощния Оперативен център на Столичния инспекторат са постъпили неспешни 17 317 бр. сигнали от граждани и организации. По всички тях са предприети действия в координация с районните администрации и други отговорни институции или са наложени санкции.

Като част от усилията на екипа на кмета Терзиев за поощряваме инициативи за облагородяването на града, Столичният инспекторат е участвал активно в организацията на доброволчески инициативи и кампании за почистване на обществени терени в кв. ?Филиповци“, в кв. ?Факултета“, в кв. ?Модерно предградие“, в ж.к. ?Лагера“, в кв. ?Христо Ботев“, в с. Лозен, в с. Панчарево и е подпомагал районните администрации в кризисни ситуации.

Васил Терзиев посочи, че продължава повишаването на капацитета на Столичния инспекторат и оптимизираме процесите и работата му, за да има все по-видими промени в средата и спазването на правилата в София.

Част от визията ни за управлението и развитието на Столичния инспекторат е работещите в него да получават достойно заплащане. Наред с всичко, това е допълнителна мярка да не допускаме корупция. Направихме редица стъпки за повишаване нивото на работата на Инспектората. Качественото изпълнение на задачите и честността в процеса имат огромно отношение към качеството на живот в града, заяви също столичният кмет.

08.07.2024