Никола Барбутов: София се нареди сред 12-те най-влиятелни града в Европа

София стана част от ексклузивен клуб на най-добрите градове в Европа, след като преди броени седмици бе избрана за член на Изпълнителния комитет на Eurocities. Това мнение изказа в студиото на ?България Сутрин“ на Bulgaria ON AIR заместник-кметът на столицата в направление ?Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов.

?София е член на организацията от над 10 години, но членовете на самата организация са над 300, докато изпълнителният комитет се състои от 12 града. Това е управляващият орган, който взима решения и представлява организацията на градовете. Сред тези 12 града са такива като Виена, Барселона, Осло", каза Барбутов. Столицата ни бе избрана сред осемте кандидата за двете свободни места.?????

Членовете на Изпълнителния комитет ще работят директно с новите европейски комисари по различните теми, като например възможността градовете да получават директно финансиране, а не, както е сега, през управляващи органи и ?дневният ред“ на градовете да влезе в дневния ред на Европейската комисия и Европейския парламент.

Столицата ни ще разполага и с повече възможности за финансиране, разбира се – на конкурентен принцип, уточни заместник-кметът. И тъй като голяма част от европейското финансиране е обвързана с изискването за партньорства, членството ни в мрежата дава на столицата ни повече възможности за такива. В момента Източна Европа е слабо застъпена с проекти по ?Хоризонт“ или ?Интеррег“, като 90% от тези проекти са на градове западно от Виена. А като член на Изпълнителния комитет София може да ръководи подобни проекти и получава предварителна информация за планираните програми и бъдещи приоритети. Една от програмите, в които столицата ни участва в момента в рамките на Eurocities, е за намаляване на отпадъците и повторно използване на ресурсите, като дъждовната вода например. По думите на Барбутов членството в Изпълнителния комитет ще допринесе за по-добра представителност на града ни на големи международни форуми и събития и привличане на работни групи по оперативни теми.

София се развива в последните месеци изключително добре и като туристическа дестинация и отчита сериозен ръст на туристите, поясни още заместник-кметът. Той е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата от преди Covid-19, а за първото полугодие повишението е с още 7% на годишно ниво. Това повишение Барбутов отдава на достъпността на полетите благодарение и на нискотарифните превозвачи, а не толкова на самия интерес към туристическия продукт. Общината възнамерява да обособи втори градски център около т. нар. ?Еврейски квартал“ (който почти изцяло съвпада с границите на стария квартал Ючбунар, б. ред.), работи се и по евентуалното включване на минералните води в туристическия продукт на София.

Ако в момента на един турист може да са достатъчни и три часа, за да разгледа повечето забележителности на столицата, искаме до края на мандата да направим така, че  да не стигнат и три дни, поясни още Никола Барбутов.

 

03.07.2024