Изложба "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство.125 години от рождението на художника"Изложба "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство.125 години от рождението на художника"

Художествена галерия "Дечко Узунов"
Програма "Наследство"
Изложба "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство. 125 години от рождението на художника"
11 юни – септември 2024 г.
Откриване: 11 юни, 18:00 ч.

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се осъществява в партньорство между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция "Архиви", като включва поредица изложби, посветени на годишнината на художника.

Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица "Дечко Узунов. Монументално изкуство". В периода юни – септември 2024 г. посетителите ще видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов.

След експозицията, посветена на светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм "Свети Йоан Предтеча" в Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска.

През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм "Св. Иван Рилски" в Перник. Помощник е Александър Поплилов. В периода 1981 – 1983 г. Дечко Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", разрушени по времето на Втората световна война (1939 – 1945 г.). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

Галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия, притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – "Св. Георги" (1930-те г.) и "Автопортрет със светци" (1983 г.), свидетелство, че художникът се връща към изобразяването на свети образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения.

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър "Иван Вазов" – София, Национален исторически музей, Музея на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Народно читалище "Васил Левски" – Карлово, Катедрален храм "Свети Йоан Предтеча" – Казанлък, и храм "Св. Иван Рилски" – Перник.