1 000 фиданки засадиха за първия уикенд доброволци в Новата гора на София

Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда до 19 май 2024 (без официалните празници) между 10 и 16 ч.

Общо 120 доброволци засадиха 1 000 фиданки дъб в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на ?Новата гора на София“ – Негован.
В рамките на кампанията Столичната община осигурява посадъчния материал и уредите за засаждане.

Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, до 19 май 2024 (без официалните празници), между 10 и 16 ч.
Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Негован в район ?Нови Искър“.
По предварителна уговорка, за организирани групи доброволци, е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни. Организаторите следва да подават информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците и да я изпратят на електронна поща l.petrunov@sofia.bg.

Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъдите от Общинско предприятие ?Управление на общински земи и гори“ и администрацията на район ?Нови Искър“.

За удобството на доброволците през периода на кампанията Столичната община ще открие временна спирка на градския транспорт ?Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20. Автобусите тръгват от площад ?Лъвов мост“ (спирка “Пл. "Лъвов мост 1778”). Информация за разписанието на автобусната линия е публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност.

Инициативата на Столичната община ?Новата гора на София“ стартира през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата. Това създава зелен филтър в крайградските райони на София, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух. В рамките на кампанията Столичната община привлича доброволци, които участват в засаждането на младите дръвчета. Досега от проведените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован.