Галерия на открито на "Моста на влюбените" представя изложба на спортния фотограф Любомир Асенов

От 10 до 21 май в Галерията на открито на Столичната община, разположена на "Моста на влюбените", ще бъде представена изложба на спортния фотограф Любомир Асенов. Изложбата се реализира от "Сони България" по случай 17 май – Ден на българския спорт.

В 60 фотографии са запечатани най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Представените кадри разкриват най-запомнящите се моменти за българския спорт от Олимпийските игри в Токио, Европейските олимпийски игри в Краков през 2023 г., "Райдър Къп", както и индивидуални изяви на спортистите в големи международни форуми.

Сред бележитите български спортисти, които фотографът е уловил, са златният ансамбъл по художествена гимнастика на България в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; олимпийските шампионки по карате Ивет Горанова и по бокс – Стойка Кръстева, както и сребърната медалистка по спортна стрелба Антоанета Костадинова. Към тях се присъединява деветият най-добър тенисист в света – българинът Григор Димитров. На фотографиите присъстват още шампионките по бадминтон от Европейските олимпийски игри в Краков Габриела и Стефани Стоеви, златната боксьорка Станимира Петрова. Изложбата разкрива и моменти от мачовете на трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев и европейския шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория през 2012 г. Кубрат Пулев. Експозицията показва кадри с младата надежда на българския автомобилен спорт – 17-годишния състезател във "Формула 3" Никола Цолов; капитана с най-много мачове с фланелката на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров и лекоатлета Тихомир Иванов – шампион на Световните университетски игри в Неапол. На фотографиите присъства и българската баскетболна звезда в НБА и "Спортист на годината" на България за 2022 г. и 2023 г. Александър Везенков. Част от световните звезди, които са включени в изложбата, са Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Тайгър Уудс, Рори Макилрой, Рони О`Съливан и италианският тенисист Яник Синер.

Всички изложени пана ще бъдат предложени за закупуване, като събраната сума от продажбите ще бъде дарена за развитието на детския спорт в България.

Изложбата се реализира в партньорство със Столичната община и LAP.bg.

Любомир Асенов е професионален фотограф от 2006 г., работил е за множество издания и агенции. През 2012 г. той основава спортната фотографска агенция LAP.bg. С акредитация от FIA и "Формула 1", Любомир Асенов е бил свидетел на над 148 състезания. Той е бил фотограф на Олимпийските игри в Токио  през 2020 г. и Ryder Cup във Франция през 2018 г. През 2019 г. той е класиран в "Топ 15 на най-добрите фотографи в света" от AIPS (Международната асоциация на спортната преса).