Първите зони с намалени вредни емисии на територията на София-град и София-областFirst Low Emission zones on the territory of Sofia Municipality


 


От 1 декември 2023 г. влиза в сила ограничението за преминаване на най-замърсяващите МПС през нискоемисионните зони.

С Решение № 931 от 15.12.2022 г. на Столичния общински съвет, от 1 декември т.г. най-старите и замърсяващи автомобили няма да се допускат в идеалния център на София. От тази дата до края на февруари ще е в сила забраната за навлизане на превозни средства от най-ниската екологична категория, в рамките на обособени нискоемисионни зони, с което Столичната община се опитва да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци. 

Тази практика се налага по цял свят от години – в над 300 града в света има подобни рингове. Някои са доста по-строги от това, което се въвежда тук.

Зоните са така подбрани, че да се постигне намаление на вредните емисии от транспорта в определените квартали, но същевременно гражданите да имат алтернативни маршрути с достатъчен капацитет, които да бъдат използвани от тях. Включването на централните части на града в рамките на нискоемисионните зони "прекъсва" най-пряката автомобилна връзка между западните и източните квартали на града, като по този начин намалява привлекателността на този вид транспорт (личния автомобил). 

Дали вашият автомобил ще има достъп до центъра на София може да разберем от екостикера на предното стъкло, където е отбелязана екологичната група на автомобила.

В София са обособени две зони – “малък” и “голям” ринг.

Малкият ринг обхваща идеалния център на града – територията между бул. ?Васил Левски“, бул. ?Патриарх Евтимий“, бул. ?Ген. Скобелев“, ул. ?Опълченска“, бул. ?Сливница“.

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

Година по-късно, от 1 декември 2024 г., в малкия ринг ще се забрани влизането и на коли с екокатегория 2.

Ако колата ви е трета категория, забраната за нея да влиза в центъра на София ще бъде наложена от 1 декември 2028 г.

Големият ринг обхваща широкия център на София – територията, заключена между булевардите ?Сливница“, ?Данаил Николаев“, ?Ситняково“, ?П. К. Яворов“, ул. ?Атанас Дуков“, бул. ?Х. Ибсен“, бул. ?П. Ю. Тодоров“, бул. ?И. Е. Гешов“ и бул. ?Константин Величков“, но и бул. ?Михай Еминеску“, бул. ?Никола Й. Вапцаров“, ул. ?Люба Величкова“ и ул. ?Сребърна“.

Там ограниченията влизат в сила от 1 декември 2025 г., когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това, от декември 2027 г., на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили, категория 2.

Наредбата предвижда изключения. Те са за хората, които живеят съответно в малкия и големия ринг на София. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подава заявления, като данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани, живеещи в рамките на нискоемисионните зони нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 броя автомобили, с които да преминават през зоните.

Ако ползвате по-висока категория автомобил, няма нужда нищо да правите.